Espoonlahden uinnit

Sunnuntaina oli jälleen kisapäivä. Edellisistä kisoista ehti kulua vain viikko. Nämä kisat kuuluivat Special Olympics uimarien tapahtumiin. On aina mukava kisata omien joukoissa. Siksi kisojen välillä ei ollut pidempää aikaa.

Espoonlahden uinnit olivat matalan kynnyksen uintikilpailut. Ne oli tarkoitettu liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille uimareille. Uimarien toimintakyky määritteli luokan, jossa hän kisasi. Luokat määräytyivät parauimarien luokittelun mukaisesti. Espoonlahdessa ei kuitenkaan edellytetty SM-kisoihin oikeuttavaa virallista luokittelua.  

Virallinen luokittelu voi olla kansallinen tai kansainvälinen. Tinjalle on tehty kansallinen luokittelu aiempien psykologin- tai lääkärinlausuntojen perusteella. Kehitysvammaisten uimarien luokka on S14. Heidän toimintakykynsä rajoitteet kilpailusuorituksessa ilmenevät esimerkiksi hitaampana reaktioaikana ja kilpailutaktisina haasteina (Kansallinen luokittelukäsikirja).

Kilpailussa noudatettiin soveltuvin osin Uimaliiton sääntöjä. Uidut ajat eivät olleet tilastokelpoisia, koska luokittelua ei edellytetty. Sen vuoksi Tinja lähti kisoihin ilman uimaseuran tukea.

Tinja valitsi kisaohjelmasta neljä lajia. Hän halusi uida erityisesti Maltan kisalajinsa 50 metriä rintauintia ja 50 metriä selkäuintia. Sen lisäksi hän päätti uida vielä 50 metriä vapaauintia ja kokeilla aivan uutena lajina 100 metriä vapaauintia. 

Aluksi Tinja pohti ottavansa lyhyen vaparimatkan sijaan 100 metriä selkäuintia, mutta lajijärjestys olisi jättänyt liian vähän palautumisaikaa rintauintiin. Nyt valitut matkat sijoittuivat mukavasti pitkin päivää. 

Tinja sai alkuverryttelyyn tukea ja ohjausta uimakaverin valmentajalta. 

Vaikka kilpailu käytiin kunkin vammaryhmän sisällä, uitiin erät ennakkoon ilmoitettujen aikojen mukaisessa järjestyksessä. Kilpailuja varten oli varattu neljä 25 metrin uimarataa. Siten yhteen erään mahtui kerralla vain neljä uimaria. Vaikka ajanottotekniikassa oli välillä ongelmia, saatiin 19 toteutunutta lajia uitua reilussa kolmessa tunnissa.

- Kisat olivat rankat. Minä uin neljä lajia. Ensin uin vaparin. Vaparissa vauhti tuntui hyvältä ja käännös meni nappiin. Takaisin päin tullessa vauhti koveni. Se meni tosi hyvin, tulos parani edellisestä kisatuloksesta.

Naisten 50 metrin vapaauinnissa oli kolme erää. Mukana oli kuusi S14 uimaria. Tinja ui viimeisessä erässä. Uintitulos oli peräti sekunnin parempi kuin aiemmin virallisiin tilastoihin hyväksytty ennätys. 

- Vaparin jälkeen uin 50 metriä rintaa. Rinta meni hyvin. Siinä oli hyvät käsivedot ja hyvät potkut. Käännös meni erinomaisesti. Liu’ut onnistuvat hyvin. Myös rinnan aika parani.

Rintauinnissa oli mukana viisi uimaria, joten he jakautuivat kahteen erään. Mukana oli kaksi S14 uimaria. Tinja ui jälkimmäisessä erässä. Tulos oli reilu kolme sekuntia parempi kuin edellisellä viikolla uitu kisatulos. Ajat eivät ole täysin vertailukelpoisia, koska edellinen tulos uitiin 50 metrin radalla. Nyt uitiin 25 metrin radalla.

- Rinnan jälkeen uin 50 metrin selän. Selässä lähtö onnistui ja vauhti oli reipasta. Käännöksessä on parantamisen varaa. Laskin käsivedot, mutta käsivetojen laskut eivät menneet oikein. Seinään menevä käsi ei ollut suorana, ja otin yhden ylimääräisen käsivedon. Maaliin mennessä oli sama juttu. En saanut omaa parasta aikaa.

Selkäuinnissa oli kaksi erää ja seitsemän uimaria. Mukana oli viisi S14 uimaria. Tinja ui jälkimmäisessä erässä. Se, että käsi osuu seinään oikealla rytmillä, on selkäuinnissa haasteellista. Seinän lähestymistä ei näe samalla tavalla kuin muissa uintilajeissa. Vaikka ennätysaika ylittyi yli neljä sekuntia, oli kolmaskin laji hieno suoritus.

- Viimeinen oli 100 metriä vaparia. Starttihyppy meni hienosti. Liuku meni paremmin kuin 50 uinnissa. Vauhti pysyi reippaana koko uinnin. Käännökset menivät mukavasti. Satanen oli rankempi kuin 50 metrin vapari. Se tuntui mukavalta uida. Mulla on tähtäimessä nostaa kunto niin, että jaksan uida muissakin kisoissa myös 100 metriä. Olin tyytyväinen aikaan.

Pisin matka oli viimeisenä. Alla oli jo kolme lähtöä ja 150 metriä uintia täydellä teholla. Uimaan lähti neljä uimaria, joista kolme kisasi S14 luokassa. Tinjalla ei ollut pohjalla vertailuaikaa, eikä hän ole ehtinyt treenata pitkiä matkoja ohjatuissa treeneissä vielä kertaakaan. Hän on kuitenkin uinut niitä itsenäisissä treeneissä, ja siksi uskaltautui kokeilemaan lajia. Hyvin mennyt uinti kannustaa jatkamaan pitkien matkojen kisaamista.

- Nyt voin aloittaa loman! totesi Tinja tyytyväisenä kisojen jälkeen. Pääsiäisviikon treenit jäävätkin väliin, sillä kisojen jälkeen matka suuntautui suoraan lentokenttähotellille. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti