Kevyt laskeutuminen harjoitteluun

Koko talven Tinjan ajatuksissa siinsivät Himoksen alppihiihtokisat. Hän oli treenannut ahkerasti ja tiesi osaavansa lasketella paremmin kuin vuosi sitten. Tähtäimessä oli edellistä talvea parempi aika. Kisat pidettiin lauantaina, mutta kuinka ollakaan - Tinja sairastui lomaviikolla, eikä voinut lähteä kisoihin.

- Urheilu on mulle tärkeää. Haluan urheilla ja kisata. Mä odotin näitä kisoja. Harmittaa, kun en päässyt kisaamaan. Mut ei kannata harmitella. Uusia kisoja tulee. Paranen nopeammin. En ota riskiä et sairastun uudelleen. 

Himoksen kisarinteessä harjoittelu ei johtanutkaan kisoihin.

Moni huippu-urheilija lähtee tärkeisiin kisoihin toipilaana. Marcus Sandell teki siihen mennessä uransa parhaan tuloksen suurpujottelussa. Aino-Kaisa Saarinen oli paras suomalaisnainen Salpausselän hiihdon yhdistelmäkisoissa. Mira Potkonen sai nyrkkeilyssä 11. Suomen mestaruuden. Tavoitteena on kuitenkin kisata täysin terveenä.

Tinjan sairaus oli lievä. Siihen liittyi vain kaulan yläpuoleisia (nuha, tukkoisuutta, kurkkukipu) oireita. Kisat olisivat olleet aikaisin lauantaiaamuna. Sitä varten Special Olympics alppihiihtäjille oli järjestetty yhteismajoitus. Niinpä päätös kisoihin lähdöstä piti tehdä jo torstai-iltana. Tilanne oli jo melko hyvä, mutta vielä oli hieman tukkoisuutta. 

Urheilemisen aloittamisesta sairastamisen jälkeen löytyy erilaisia suosituksia. Urheilulääkäri Pippa Laukan mukaan sairasteluvaiheessa voi vuodelevon lisäksi tehdä hyvin kevyitä lihaskuntoharjoitteita, venyttelyä, jaloittelu sekä palauttavia ja huoltavia harjoitteita. Niillä ehkäistään mahdollisia levon tuomia lihasjumeja sekä suorituskyvyn laskua. Liian aikainen rankan treenaamisen aloittaminen hidastaa toipumisprosessia, saati kilpaileminen. 

Kevyellä liikunnalla paluu arkeen


Tinjallakin oli tarve päästä hetkeksi jaloittelemaan. Koska sairaus ei edellyttänyt vuodelepoa, hän kävi viikon puolivälistä lähtien päivittäin hetken ulkoilemassa. Pieni kävelylenkki rauhalliseen tahtiin kotiympäristössä virkisti. Aktiivisuusrannekkeen mukaan matalatehoisen lenkin aerobinen vaikutus oli aloittelijoille ja takaisin harjoittelun pariin palaaville tarkoitettua palautumista.

- Ihan hyvältä tuntui. Sain liikkua ja piristyin ulkoilmassa. Mul on parempi olo. Huomenna pikkuisen pidempi lenkki.

Terveyssuositusten mukaan kevyen tai kohtuusuoritteisen liikunnan voi aloittaa sairauden jälkeen sitten, kun yleisoireet, eli kuume, väsymys, lihas- ja nivelkivut sekä kiihtynyt leposyke, ovat poissa. Koska perjantai oli oireeton, aloitti Tinja lauantaina toipilaalle suositellun varovaisen liikunnan.
 
Aloitusvaiheen määrän ja tehot pidetään maltillisena. Liian rankka aloitus voisi aktivoida viruksen uudelleen, ja antaa sille taas otteen kehossa. Kävelylenkki piteni jälleen hieman ja lisäksi ohjelmassa oli reilun puolen tunnin rauhallinen venyttely koko keholle.

- Hyvältä tuntui, sain kaikki lihakset aukeamaan. Jäi hyvä olo, tuumi Tinja venyttelyn jälkeen.

Aktiivisuusranneke helpottaa treenin tekemistä.

Maanantain uintitreenejä ajatellen Tinja lähti sunnuntaina kokeilemaan uimista kahden viikon tauon jälkeen. Tavoitteena oli uintia omaa kehoa kuunnellen. Ennen altaaseen menoa oli lämmittelyä altaan reunalla. Siihen kuuluivat myös käsien ja jalkojen venyttelyt. Mittariin kertyi 1050 metriä rauhallista verryttelyuintia, jossa syke pysyi rauhallisena.

- Uiminen tuntui mukavalta ja sain ajatukset muualle. Keskityin vaan treeneihin, mitä tein. Olo tuntui normaalilta uidessa ja sen jälkeen illalla. Treenit lisäsivät tunnetta paranemisesta.

Stipendi ilahdutti

Tulevien viikkojen treenien tavoite on selkeä. Keskiviikkona tuli siitä iloinen muistutus: Tinja ja 67 muuta paraurheilijaa saivat stipendin paralympiarahastosta. Para-stipendillä korjataan vammaisurheilijoiden sosioekonomista asemaa ja tuetaan urheilusta aiheutuvia ylimääräisiä kuluja. 

Saadulla stipendillä on Tinjallekin suuri merkitys. Tinjan 300 euron stipendi on tarkoitettu kattamaan osa Maltan kisamatkan kustannuksista. Special Olympics urheilijana hänellä ei ole sponsoreita, vaan hän maksaa itse kaikki kisoihin ja kisamatkoihin liittyvät kulut.

- Yllätyin positiivisesti, et sain stipendin. Tää on uskomatonta. Tuntuu todella hyvältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti