Tanskan uintikisat 2018

Special Olympics toiminnan suurin tapahtuma on Special Olympics maailmankisat. Maailmankisojen valintakriteereissä edellytetään, että urheilija harjoittelee lajiaan aktiivisesti ja sitoutuneesti. Urheilijalta odotetaan motivaatiota kehittää lajitaitoja. Hänen täytyy myös kilpailla lajin kotimaisissa kilpailuissa. 

Inka ja Tinja valmistautuivat Tanskan kisoihin 2018.

Maailmankisojen lisäksi järjestetään pienempiä kansainvälisiä kisoja muun muassa Pohjoismaissa ja Euroopassa. Tinja pääsi ensimmäisen Special Olympics vuotensa päätteeksi Tanskan Special Olympics kisoihin. 

Tanskan kisat olivat keväällä 2018. Sitä ennen Tinja oli ehtinyt uida kilpaa kaksissa uimaseuran kotikisoissa Hämeenlinnassa. Tanskan kisoihin valmistauduttiin yhdessä samassa uimaseurassa harjoitelleen Inka Kolhinojan kanssa. Harjoittelu on mukavampaa, jos on muita tsemppaamassa. 

Nyt sekä Inkalla että Tinjalla molemmilla on takana jo useammat kansalliset kisat. Yhteiset kansainväliset kisamatkat jatkuvat toukokuussa 2022. He edustavat Suomen naisuimareita Maltan Special Olympics kisoissa.


Tanskan Helsingørissä järjestettyyn Special Olympics Idrætsfestival- kilpailutapahtumaan osallistui Suomesta 31 urheilijaa. Suomalaisurheilijoita osallistui uintiin, yleisurheiluun, ratsastukseen, rytmiseen voimisteluun ja salibandyyn. Tanskaan matkasi yhteensä viisi uimaria.

Special Olympics kisojen perussääntö on, että urheilijat jaetaan kisoissa divisiooniin eli tasoryhmiin. Jakaminen antaa Special Olympics -kisoihin osallistuville urheilijoille mahdollisuuden kilpailla tasa-arvoisilla toimintaedellytyksillä. Samassa tasoryhmässä kilpailevat urheilijat ovat samaa sukupuolta, suunnilleen samanikäisiä ja ennen kaikkea heillä on samanlainen kilpailukyky. Kilpailykyvyn vastaavuudella varmistetaan, että kilpailut ovat oikeudenmukaisia ja kilpailijoita voimaannuttavia.

Jakaminen tehdään joko etukäteen toimitettujen suoritusaikojen perusteella tai kisoihin kuuluvassa luokitteluerässä. Jokaisessa divisioonassa on 3-8 urheilijaa. Divisioonan taitavimman ja vähimmän taitavan urheilijan ero saa olla enintään 15 prosenttia. 


Tinja osallistui Tanskassa 25 metrin selkäuintiin, 25 metrin vapaauintiin ja 50 metrin rintauintiin sekä vapaauinnin viestijoukkueeseen. Rintauinnissa hän kilpaili divisioonassa 3, muissa divisioonassa 1. Lajien divisioonissa oli 4-8 uimaria. Kotiintuomisina oli rintauinnista hopeaa, selkäuinnista pronssia ja muista kunniamaininta.  

Kilpailumatka oli kaikin puolin onnistunut. Se innosti jatkamaan harjoittelua. Tinja ottikin tavoitteeksi päästä uudelleen kilpailemaan ulkomaille. Tavoite toteutuu toukokuussa, kun noin tuhat Special Olympics urheilijaa tapaa toisensa. 25 maata lähettää edustajansa Maltalle kaikkien aikojen ensimmäisiin Special Olympics Invitational kisoihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti