Kolmen uintitreenin viikko


Maanantaina oli aika täydentää Maltaan lähetettävät kisapaperit. Henkilötieto- ja lupapaperit lähetettiin jo tammikuun lopussa. Lähetyksestä puuttui lääkärintodistus. Terveyskeskus perui varatun terveystarkastuksen, ja piti mennä yksityiselle lääkärille. Lääkäri yllätti antamalla todistuksen ilmaiseksi. Hän toivotti onnea kisoihin. Lääkäristä tuli Tinjan Maltan kisojen ensimmäinen ”sponsori”.

Illalla oli ensimmäiset uintitreenit Ylöjärven uimahallissa. TaTU:n parauinnin kilparyhmässä on nyt neljä uimaria. Kaksi heistä tähtää jo kisoihin. He keskittyvät osaksi omiin ohjelmiinsa. Tinjalla oli maanantaina vuorossa vapaauintia haastavampi rintauinti, Maltan toinen kisalaji.

- Mä menin koko tunnin rintaa ja muut uivat vaparia. Harjoittelin rintaa Maltan kisoja varten. Jarkko sanoi mulle, että otetaan rinnan lähdöllä eli starttihypyllä. 

- Sain vinkkejä starttihyppyyn: Jalat suorina ja ponnista molemmilla jaloilla ja selkä kaarelle. Jos ei ponnista molemmilla jaloilla ja toinen jää ilmaan, niin jalat menevät eri suuntiin. Pitää saada ne samaan suuntaan. Keskityin starttihyppyasentoon. Vaparissa ja rinnassa on sama starttihyppy molemmissa ja samanlainen liuku.

- Altaassa on sininen suoraviiva, jossa on poikkiviiva. Pitää hypätä siihen keskelle ja vähän sen yli. Liu’utaan lippusiiman kohdalle ja potkitaan pintaan ja aletaan tehdä käsivetoja. Lähdetään reippaasti uimaan. Kiihdytetään vauhtia maaliin päin tultaessa. Rinnassa pitää osua maaliin molemmilla käsillä.

Harjoitukset tuntuivat hyvältä, ja Tinjalla oli valmis suunnitelma jatkosta:
- Potkut vaatii harjoitusta. Siinä mul olis lauantaiksi rintauintia omatoimitreeneihin.

Keskiviikkona oli viikon toinen ohjattu uintitreeni.

- Harjoittelin vaparin käännöstä, ja uin 50 m kovaa ja kiihdyttäen. Piti uida 25 m kiihdyttäen toiseen päähän ja 25 kiihdyttäen maaliin. Tehtiin se viisi kertaa käännöksen kanssa. Käännös oli se, mitä harjoittelin Heidin kaa, kahden jalan ponnistus. Kuperkeikka ei onnistu, se vaatii harjoitusta.

- Treenit tuntuivat rankoilta, mut kyl oli hyvät treenit. Uskalsin rohkeasti käydä treenien jälkeen kaksi kertaa kylmäaltaassa.

Viikon omatoimitreeni siirtyi sunnuntaille, koska torstaina oli kolmannen koronarokotuksen aika. Muutaman lepopäivän jälkeen Tinja kertasi viikolla tehtyjä harjoituksia ja ui 2475 metriä. Treeneihin kuului erityisesti starttihyppyjen harjoittelua sekä rinta- että vapaauintia varten.

- Tein 10 x 50 rintauinnin hyppyjä. Vaparissa tein viisi kertaa lähdön hypyllä ja loput kiihdyttäen vedessä. Tuntui hyvältä päästä urheilemaan rokotteen jälkeen tänään, kun käsivarteen ei sattunut.

Miksi, Tinja, pidät uimisesta?
- Se rauhoittaa ja saa ajatukset selviksi. On mukavaa uida tehdyt viikon treenit, joita voi harjoitella itse loppuviikosta. Saa keskittyä uintiin ja siihen, mitä tekee käsillä ja jaloilla.

Ennen aktiivista uimaviikkoa kuntoilu jatkui suvikelistä huolimatta ulkona. Tinja valitsi sunnuntain teemaksi hiihdon. Hiihto kehittää kestävyysvoimaa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä. Valitulla lenkillä oli reilumpi ylä- ja alamäki. Myös pehmeä lumi lisäsi haastetta ja tehoa liikuntatuokioon. Tinja otti haasteet vastaan luovuttamatta. 

- Tuomikallion lenkillä oli vaativa lasku. Pehmeä lumi oli raskasta hiihtää. Kaaduin neljä kertaa, kun sauvat olivat liian takana, ja lunta suksien pohjassa. Jouduin puhdistamaan lunta seitsemän kertaa.

- Hiihdin toisen kerran Tuomikallion lenkin, ja pysyin pystyssä. Sain lumet puhdistettua suksien pohjasta. Hiihdin aika reippaasti. Oli rankkaa. Vaativa ylämäki ja lasku alamäkeen ovat hyvää harjoitusta. Tuli hyvä mieli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti