Mitalit muistona Maltan Special Olympics -kisoista

Special Olympics Maltan kutsukisat oli onnistunut tapahtuma, vaikka järjestelyissä oli pieniä pulmia. Myös Tinjan divisioonan selkäuinnissa sattui ja tapahtui.

Kilpailupäivän aamu alkoi hienosti: aurinko paistoi edelleen pilvettömältä taivaalta, bussi vei ajoissa paikalle ja uimarit ehtivät altaaseen verryttelemään. Edellisen päivän kokemuksen jälkeen osasi olla iloinen pienistä asioista.

Tinjan ensimmäinen kilpailu, 50 metrin selkäuinti, alkoi pian verryttelyn jälkeen. Kisoissa urheilijoilla ei saanut näkyä uimaseurojen logoja, joten Tinjankin täytyi kääntää lakkinsa nurin. Nurin käännetyn lakin kanssa oli ongelmia, ja korvalle vedettäessä siitä lohkesi palanen. Se ei tahtia haitannut. 

Lähtöavustaja oli saapunut paikalle, mutta hänen perehdytyksensä taisi jäädä hiven vajaaksi. Avustaja ei koskettanutkaan vihellysrefleksillä. Uinnin ajanottajat laittoivat kellon käyntiin, mutta uimarit pysyivät paikallaan. Siten saadut ajat eivät anna mahdollisuutta verrata aikoja aiempiin aikoihin.

- Kisalähtöhommassa oli hässäkkää. Paikoillemme vihellys ekana, sit tuli lähtövihellys liian nopeasti, sanoi valmentaja. Koskettaja ei tajunnut koskettaa, kun pilli vihelsi. Eikä kukaan lähtenyt. Sen jälkeen meille huudettiin menkää ja heilautettiin käsiä. Kosketus tuli myöhässä mun käteen, kertasi Tinja vaiherikasta kisan alkua.

Koska Special Olympics kilpailuissa jokainen erä eli divisioona palkitaan erikseen, ei aika ollut kisojen kannalta merkityksellinen. Mutta kivahan se olisi ollut tietää, koska uimareilla on tapana verrata uintiaikaa aiempiin suorituksiinsa. Tinja ui omaa tasaista vauhtiaan koko altaan mitan, ja tuli erässään toiseksi. 

Rintauinti sujui jo ilman kommelluksia. Mutta aivan yllätyksetön ei sekään ollut. Special Olympics urheiluissa on tavoitteena, että urheilijoiden kyky kilpailla saadaan divisioinnilla tasattua niin, että kenellä tahansa on mahdollisuus voittaa. Yleensä naiset ja miehet kilpailevat eri lähdöillä. Näissä kisoissa muun muassa 50 metrin rintauinnissa kaikki kilpailivat samassa sarjassa sukupuoleen katsomatta.

Tinja nautti uinnista, ja tuloskin oli parempi kuin Suomessa 50 metrin altaassa uitu paras virallinen aika. 

- Kisat ovat kovia täällä. Uimareita etsitään eräkokoontumisiin. Niitä huudettiin nimiltä katsomosta. Lähdöt menevät sekaisin, ja saa odottaa vuoroaan. Markka huolehti minut ja Jukon ajoissa, raportoi Tinja kisojen tiimellyksessä. 

4 x 25 metrin vapaauintiviestissä Suomen joukkueen miehet uivat ensimmäisen ja viimeisen osuuden ja naiset siinä välissä. Joukkue sijoittui neljänneksi. Uimareita jäi hieman harmittamaan se, että isäntämaan toinen joukkue sai mitalin, vaikka yksi sen uimareista lähti liian aikaisin seinästä. Mutta omaan suoritukseen oltiin tyytyväisiä. Kun tekee parhaansa, ei enempää voi vaatia.

- Viestissä tunnelma oli korkealla, kun siinä kannustettiin kavereita. Matkaan sain lähteä vasta kun toinen uimari on osunut kädellä seinään. Silloin vaihtuu vuoro. Vaihdot onnistuivat hyvin. Viestissä piti mennä täysillä, niin lopussa väsytti. Sain mustelman altaasta noustessa.

Maltan Sisujengi valmentajineen.

Koska Tinjan kaikki kisauinnit olivat jo maanantaina, hän pystyi tiistaina keskittymään joukkuekaverien kannustamiseen. 

Hilpeä joukkue saapui torstaina puolen yön jälkeen koti-Suomeen väsyneenä, mutta tyytyväisenä reissuunsa. Kisat ovat ohi, ja elämä jatkuu muutamaa kokemusta rikkaampana. 

- Hyvin sujui. Mä olen tyytyväinen omiin suorituksiini. Nyt on mitalit, kommentoi Tinja.


Sisujengin Maltan kisoista ja tuloksista voit lukea Suomen Paralympiakomitean kotisivuilta:

Suomalaisurheilijat hyvässä mitalivauhdissa Maltan Special Olympics -kisoissa

”Huomasin seisovani palkintopallin keskimmäisellä paikalla” - Maltan Special Olympics -kisat päättyivät iloisissa suomalaistunnelmissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti