Harjoitellen kohti seuraavaa tavoitetta


Aurinkoisen ja onnistuneen kisamatkan jälkeen oli aika palata arkisten harjoitusten pariin. Kotimatkalla puheena ollut vuoden 2023 Special Olympics kesämaailmankisat antavat siihen lisämotivaatiota. Maailmankisoihin lähtijät valitaan lokakuussa. Sitä ennen on aika antaa näyttöjä.

- Tavoitteena on neljä kertaa viikossa treenata uintia. Lisäksi nostaa kuntoa, tehdä ahkerasti töitä kisoihin lähtemisen ja aikojen parantumisen suhteen, kuvasi Tinja suunnitelmiaan.

Viikonvaihteessa taas altaaseen

Kotiinpaluun jälkeinen treenaus alkoi suunnitelman mukaisesti lauantaina. Uiminen tuntui mukavalta, ja Tinja kävikin treenaamassa omatoimisesti kolmena päivää peräkkäin. 

- Tein treeniohjelmat uintilinkin avulla. Ohjelmat tuntuivat tiukoilta, mutta todella hyviltä. Sain harjoitella eri tekniikoita potkuissa ja hengityksessä. Lauantaina tuli uitua 2050 metriä, sunnuntaina 2300 metriä ja maanantaina 2025 metriä.

- Lauantaina harjoittelin vartalon kiertoa ja selän potkuja sekä rinnan potkuja, joista osa piti tehdä selällään. Sunnuntaina oli vaparin hengitystekniikkaa sekä rinnan käsivedot eri lajien, perhosen, vaparin ja rinnan, potkuilla. 

Maanantaiaamuna ei kaksi peräkkäistä treenipäivää tuntunut missään. Tinja oli reippaalla tuulella jo aamusta alkaen. Hän päätti aloittaa viikon pyöräilemällä reilun kymmenen kilometrin matkan työpaikalle. Aktiivisuusrannekkeen tulos kannusti pyöräilijää: ”Harjoittelu tällä tasolla parantaa aerobista kapasiteettiasi, joten tähän tehoon on hyvä tähdätä säännöllisissä treeneissä.”

Töiden jälkeen Tinja suuntasi työpaikkaa lähinnä olevalle uimahallille harjoittelemaan vapaauintia.

- Vapariharjoittelussa keskityin hengitystekniikkaan ja potkuihin.

Ohjatut treenit jatkuvat

Kolmen omatoimisen treenipäivä jälkeen oli vielä uimaseuran ohjattu harjoitus. Parauimareiden pyynnöstä TaTU järjestää perusharjoittelukauden jatkoksi lyhyen kevätkesän harjoittelukauden SM-kisoihin treenaamista varten. Ratavuoroja ei saatu uimaseuran kotikaupungista, Tampereelta, mutta onneksi Ylöjärven puolella se oli mahdollista. Vuorossa oli pitkästä aikaa pelkästään vapaauinnin treenausta.

- Uin itse ennen treenejä 300 metriä joka lajia. Uintitreenit sujuivat hyvin. Eilen mentiin vaparin potkuja laudan kanssa. Lättäreillä piti tehdä lujia vetoja, ja ilman lättäreitä käsivetoja niin, että pää pysyy vedessä. Sitten 9 x 50 vaparia starttilähdöillä.

- Treeneissä sujui starttihypyt ja potkut hyvin. Pitää kehittää vaparin hengitystekniikkaa lähinnä. Hengittää aina joka toisella käsivetojen jälkeen sivulle, ettei pää nouse kokonaan vaan vähäsen, kun hengittää sivulle. Se on tärkeä muistaa.

Isän neuvoilla läpi yksityiskohtia

Neljän peräkkäisen treenipäivän jälkeen oli muutaman lepopäivän vuoro. Viikon lopulla Tinja matkasi Itä-Suomeen viettämään syntymäpäiviään. Samalla reissulla hän pääsi toiveensa mukaisesti uimaan masters-uinnissa kilpailevan isänsä kanssa. Ei ole vaikea päätellä, mistä kipinä uimiseen on lähtöisin.

- Kävin isän kaa läpi selän tekniikkaa. Sain selän asennon, potkut ja käsivedot oikein isän neuvojen ansiosta. Sain selän kaarrelleen potkuilla, ja navan lähemmäs pintaa. Tein yhdellä kädellä kerrallaan käsivetoja. Käsi ei saa mennä ihan korvan läheltä, vain lähempää, et menee oikein. Nyt sain ne menemään oikein.

- Isän kanssa treenaaminen oli kivaa. Sain hyödyllisiä neuvoja, joita voin harjoitella omatoimisesti, tuumasi Tinja tyytyväisenä treenin jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti