Sisujengiläinen pääsi Maltalle

Aurinkoinen sää vastaanotti perjantaina Special Olympics delegaatiot Maltan Special Olympics juhlahumuun. Kisojen ajaksi oli luvattu hellettä ja aurinkoa taivaan täydeltä. Voiko kisoille toivoa parempaa säätä?

Viimeistelyharjoitukset

Ennen perjantain matkapäivää oli vielä kahdet ohjatut harjoitukset koto-Suomessa. Varsinainen valmentaja oli poissa, mutta onneksi hänelle löytyi sijaisia. Sijaiset katsoivat uimareita uusin silmin, ja Tinjakin sai heiltä vielä viime hetken neuvoja.

Maanantain Ylöjärvellä uitu harjoitus vaihtui kesäkaudeksi tiistaille. Tinjan osalta harjoitukset painottuivat rinta- ja selkäuinnin lähtöihin, käännöksiin ja maaliin tuloihin. Uimari oli itse tyytyväinen harjoituksiin.

- Tiistain treenit olivat hyvät. Meillä oli kolme rataa käytössä. Alkuverraa uin ennen treenejä. Rintauinti sujui hyvin ja selkäkin alkoi sujua. Henna kommentoi ja neuvoi lähdöissä. Sain lähtöliu’ut yli lippusiimojen.

Keskiviikon harjoitukset olivat Tinjalle kevään viimeiset. Nämäkin treenit uitiin kokonaan verryttelyvauhdilla.

- Keskiviikkonakin valmentajat katsoivat ja antoivat neuvoja. Mä menin rintaa vedestä seinäpotkulla ja keskityin liukuun, käsivetoihin ja potkuihin. Sain käsivedot tehtyä niin, että rintakin nousi. Selässä onnistuin pitämään leuan lähempänä rintaa. Sai olla tarkkana, ettei pää käänny vaan vartalo.

Maltalle!

Hartaasti odotetun kisamatkan lähtö aikaistui puolesta päivästä aamuvarhaiseen. Tinja matkusti torstaina töiden jälkeen yöksi toisen uimarin luo, että ehti nukkua hieman pidempään.

- Iloisin mielin lähen kisoihin ja loman viettoon.

Sisujengi Maltalla. Kuva: Special Olympics Finland 

Muutaman hyvin nukutun tunnin jälkeen Suomen joukkue, Sisujengi, tapasi toisensa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Matka kisoihin saattoi alkaa. 

- Ei ollut vaikeuksia herätä. Kentällä oltiin 4:20. Lentomatkat sujuivat hyvin. Nukuin ekassa lentokoneessa ja toisessakin vähän. Sit kuuntelin musaa, kertoi Tinja matkakuulumisissaan.

- Maltalle tuntui jännittävältä tulla. Meillä oli opas vastassa ja bussikuljetus hotellille. Viiden tähden hotelli on loistava, hyvä ilmastointi hotellihuoneessa. Täällä on lämmintä ja aurinkoista, ei sada vettä. Tavattiin eri maiden urheilijoita. 

Viimeinkin kisa-altaassa

Kisat uidaan Gzirassa sijaitsevissa ulkoaltaissa. Tal-Qroqq Sport Complex on maltalaisen kilpaurheilun tärkein tapahtumapaikka. Siellä on täysikokoinen 50 metrin olympiauima-allas ja 25 metrin uima-allas. 50 metrin kisamatkat uidaan olympia-altaassa ja 25 metrin uinnit 25 metrin altaassa. 

Lauantaina uimarit pääsivät tutustumaan kisa-altaisiin. Eri puolilta Suomea tulevat uimarit pääsivät silloin ensimmäisen kerran testaamaan kuinka viesti sujuu. Helle ja pilvetön taivas olivat hyvä sää testata myös uusia kisavarusteita, peilaavia uimalaseja.

- Hyvin menee. Täällä on ollut kivaa. Treenit on vedetty kisa-altailla. Kisa-altaat olivat hyviä. Mentiin kaikki kisalajit läpi treeneissä. 25 metrin altaassa uidaan viesti ja 50 metrin muut lajit. Nyt levätään. Illalla on avajaiset.

Sunnuntaina oli ensimmäinen tulikoe. Silloin suoritettiin divisiointi eli luokittelu-uinnit. Pientä jännitystä kisapäivään toi se, että bussi vei uimarit ensin aivan toiselle kisapaikalle. Uimapaikalle päästyään Suomen edustusjoukkueen uimarien ei ollut lupa mennä suihkuun eikä verryttelyuintiin. 

- Reippaasti piti toimia. Me saatiin valmentajilta ohjeistus: vaihtakaa uikkarit ja verkkarivaatteet, ei suihkuun tai verraa. Muut maat verrasivat. Meille ei oltu järjestetty verra-aikaa altaille. Sitä me ihmeteltiin. Venyteltiin, ja lajittelu alkoi suoraan sen jälkeen.

Kun lähtövihellys ei kuulu

Kaikki Tinjan uinnit olivat aamupäivällä. Ensin oli vuorossa selkäuinti, vajaan tunnin päästä rintauinti ja heti perään vapaauinnin viesti. Valmentajat eivät saaneet tulla kilpa-alueelle, ja uimarien avustaja oli vieraskielinen, joten kommunikointi oli hankalaa. Siksi kaikki ei mennyt aivan niin kuin kuulovamman vuoksi olisi pitänyt.

- Sekoilua tää on. Selkäuinnin lähdössä en saanut koskettajaa, vaikka sanottiin kisajärjestäjille. Kisajärjestäjät eivät ymmärtäneet. Viivästyin lähdöstä. Mä odotin koskettajaa. Yritin olla lähtöasennossa. Huomasin, että vieruskaveri oli lähtenyt. Pääsin itse lähtemään. Sain uitua ja tulos oli 1:12,03. Rintauinnissa sain kosketuksen. Se oli hyvä kosketus. Aika oli 1:15,43.

Avustajan tarve lähdöissä on nyt selvitetty. Maanantain varsinaisessa kisauinnissa hänen pitäisi olla antamassa Tinjalle lähtökosketus molemmissa lajeissa. Viestiuinnissa on altaasta lähtö, joten siinä kolmantena osuutensa uiva Tinja ei tarvitse kuuloa. 

Selkäuinnin aika oli lähtöongelmista johtuen hieman viimeaikaisia aikoja heikompi, mutta rintauinnin aika oli vastaavasti hieman parempi kuin aiempi pitkässä altaassa uitu tulos. Se, missä divisioonassa Tinja tulee uimaan, selviää ennen huomista. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta kilpailutahto on kova.

- Sen näkee. Teen parhaani ja uskon itseeni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti