Alppihiihtoleiri Suomulla


Special Olympics rinneurheilijoille järjestettiin alppihiihdon ja lumilautailun leiri Suomulla. Edessä oli kaksi ja puoli päivää rinteessä. Paikat olivat edellisvuodesta tuttuja.

Napapiirillä sijaitseva Suomutunturi on 410 metriä korkea. Suomutunturilla on 10 rinnettä, joista viisi on valaistu. Korkeusero rinteissä on 250 - 200 metriä. Korkeuserolla mitattuna Suomutunturi on Suomen viidenneksi suurin hiihtokeskus.

Tampereelta Suomulle on matkaa 800 km. Tinja matkusti leirille yhteiskuljetuksella. Yhteiskuljetus lähti Vantaalta. Tinjalle lähin mahdollisuus nousta kyytiin oli Keski-Suomessa. 

Juna Jyväskylään lähti yhdeksän maissa. Kaikki tavarat oli laitettu valmiiksi jo illalla uintitreenien jälkeen. Tinjan aamu on verkkainen, joten herätys oli kuudelta. 

Reissuun lähtö jännittää aina, siksi aamu sujui normaalia joutuisammin. Niinpä Tinja oli menossa bussilla kohti rautatieasemaa jo ennen kahdeksaa. Kaveri oli saattamassa matkaan. Se helpotti ison suksipussin ja matkalaukun kanssa liikkumista.

- Olen lähdössä leirille iloisella ja reippaalla mielellä. Leiriodotuksia on se, että pääsee laskettelemaan rinteisiin: odotan lisää vinkkejä ja ratatreeniä. Odotan, että olisi mahtava leiri ja saa viettää aikaa kavereiden kaa. Kiva nähdä leirikavereita. 

Bussimatkan ja junamatkan jälkeen oli vuorossa automatka. Vantaalta lähtenyt yhteiskuljetus otti Tinjan ja toisen leiriläisen mukaan Jyväskylän Matkakeskuksesta. Kuusi leiriläistä ja husky-koira matkasivat 6 + 1 paikkaisella autolla pitkän päivän.

- Hyvin meni matka. Pysähdyttiin vaan kerran syömään. Yksi pitkä tauko Oulussa, sit oli tankkaustauko. Kuuntelin musaa ja katsoin Netflixiä matkalla. Osa porukasta nukkui. Saimin kaa juttelin vähän. Oltiin klo 20:49 perillä.

Kokonaisuudessaan Tinjan matkustamiseen kului yli puoli vuorokautta, reilut 13 tuntia.

Treenit alkoivat heti perjantaiaamuna. Ilma oli pilvinen ja vähän sumuinen. Aamun harjoitukset pidettiin mäntymetsän ympäröimässä Itä-Suomun Uunon rinteessä sekä Kotarinteissä. Iltapäivällä ratalaskuharjoitukset olivat eturinteiden puolella Revontulirinteellä. Rinteet olivat erinomaisessa kunnossa.

- Aamutreenit menivät hyvin rinteissä. Harjoiteltiin aurakäännöstä sauvoilla ja ilman sauvoja. Aurakäännöksessä pitää kädet viedä jalan nilkan kohdalle ja kääntyä auraamalla ja mennä vaan suoraan. Sitten käännytään vastakkaiseen suuntaan. Käännös on vähän vaikea tehdä. 

- Sitten harjoiteltiin niin, että paino siirtyy puolelta toiselle kanttaamalla. Ei enää aurausta, vaan sukset lähekkäin niin, että vartalo kiertää. Vartalonkiertoa tehdessä käsien paikat vaihtuu vasemmalle ja oikealle mentäessä.Vasemmalle käännyttäessä piti olla oikea käsi ylhäällä, vasen alhaalla. Oikealle käännyttäessä piti olla vasen käsi ylhäällä, oikea alhaalla. Välillä meni kädet väärin. Kädet meni sekaisin.

- Iltapäivällä mentiin vapaalaskua ja rataa parissa eri rinteessä. Mentiin aamun harjoituksia ja sitten rataa ilman sauvoja kolme kertaa. Rinteet olivat hyvin lumetettu, että pystyi laskemaan rauhallisesti, mut vauhdin piti olla hyvä. Rata oli helppo mennä, kun keskittyi vaan rataan, vauhtiin, käännöksiin. Piti mennä läheltä tolppaa. Vauhti oli parasta, ja rohkeutta löytyi.

Lauantaiaamun sää oli pilvinen, ja satoi lunta. Iltapäivällä sää muuttui puolipilviseksi ja aurinko paistoi välillä pilvien välistä. Sekä aamupäivän että iltapäivän harjoitukset aloitettiin eturinteiden puolella lastenrinteessä. 

- Lastenrinteessä harjoiteltiin oikea käsi ylhäällä, vasen käsi alhaalla vasemmalle mentäessä, oikealle mentäessä oikea käsi alhaalla, vasen käsi ylhäällä. Se sujui todella loistavasti, paremmin kuin eilen.

Alkuharjoitusten jälkeen siirryttiin hissillä Itä-Suomun puolelle Uunon rinteeseen. Molemmilla harjoituskerroilla oli tekniikkaharjoituksia, viisi ohjattua ratalaskua ja yksi vapaa lasku. Vapaassa laskussa saa lasketella ja harjoitella omaan tahtiin treenissä opittuja asioita ankkurihissille. Sen jälkeen mennään hissillä ylös ja uudestaan radalle.

- Aamulla rataa mentiin eri harjoituksia tehden. Todella hyvin onnistui ne harjoitukset. Kokeiltiin toisella sauvalla tehdä sivulle isoa ympyrää ja toinen oli ilmassa. Sitten oli sauvat väärinpäin, sitten sauvat kolmioasennossa.

- Iltapäivästä mentiin rataa ilman sauvoja Uunon rinteessä. Tehtiin tekniikkaharjoituksia. Meillä oli kaks rataa yhden laskun aikana. Ylämäki oli jyrkempi. Alempana mäessä oli loivempi rata, siellä tehtiin samaa juttua.

- Piti muistaa tehdä vartalokäännöstä, kun koskettiin ratatolppia.Vasen käsi lähtee edellä koskettamaan tolppaa ja sit vaihtu käsien paikka vartalonkiertoa tehtäessä. Sukset piti olla lähekkäin lasketellessa sekä maaliin tultaessa. Vauhti oli todella reipasta, kovaa ja kiihtyvää. Loivemmalla radalla mentiin molemmat kyynärpäät polvissa pitäen.


Sunnuntaina oli vielä yhdet aamuharjoitukset ennen leirin päättymistä. Sää oli aluksi aurinkoinen, mutta vaihtui pilviseksi. Harjoitukset alkoivat tuttuun tapaan lastenrinteessä. Sen jälkeen siirryttiin aiempia rinteitä astetta vaikeampaan Revontulirinteeseen.

- Tänään tehtiin aloitusrinteessä ihmisrata, et piti kiertää kavereiden välistä. Se oli hauskanpitoa. Sit lasketeltiin rataa eturinteissä, mutta ekana kokeiltiin mennä kanttausta. Minulla oli todella hyvä ja reipas vauhdikas lasketteluvauhti.

Leirin treenit olivat Tinjan mielestä todella rankkoja, mutta menivät hyvin. Rinneharjoitusten lisäksi leiriläiset valmistautuivat yhdessä treeneihin. Joka aamu ennen rinteisiin menoa lämmiteltiin lihaksia päivän koitokseen. Illalla oli yhteinen palauttava jumppa. Niiden avulla leiriläisille muistuteltiin, että lihashuolto kuuluu treenaamiseen. Lihasten täytyy päästä palautumaan, että voi tapahtua kehitystä. 

- Treeneistä vaikein osuus oli radalla laskettelut. Vaikeinta oli pitää kyynärpäät polvissa lasketellessa. Löysin sisäisen rohkeuteni radalla. Keskityin käännöksiin ja rataan. 

Leirin lähtöhetkeen liittyi pientä draamaa: Yhteiskuljetusauto jäi jumiin hotellin parkkipaikan vesilätäkköön. Hinaustraktorin ja leiriläisen isän avulla päästiin lopulta matkaan. Aikataulu venyi sen verran, että Jyväskylässä oltiin vasta hieman ennen yhtätoista illalla. Onneksi oli yöpaikka tiedossa ja maanantaina vapaata, sillä kodin suuntaan ei liikkunut enää yksikään julkinen kulkuneuvo.  

Neljän päivän reissusta puolet meni matkatessa. Kannattiko lähteä Suomulle asti leirille? 

- Kannatti lähteä. Parasta oli se, et sain uusia harjoitusvinkkejä leiriltä. Näin kavereita. Olen viihtynyt ja oppinut uusia asioita. Leiri ja valmentajat olivat tosi mahtavia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti