Rintauintia ja vähän muutakin

Viikolla 9 keskityttiin jälleen uimiseen. Se on Tinjan päälaji. Uintia voi harrastaa sekä kesällä että talvella. 

Maanantain treeneissä oli tuttuun tapaan vapaauintia. Verryttelyuinnin jälkeen uitiin nopeita kierroksia.

- Oli rankat treenit. Mentiin vaparia täysillä 100 metriä 7 kertaa ja sit potkuja täysillä 50 metriä 3-4 kertaa. Kiihdyttäen uitiin toiseen päähän. Takaisin uitiin lujempaa ja kiihdyttäen et hengästyttää. Hyvät neuvot sain: Tee töitä jaloilla eli potki lujempaa ja lujempia käsivetoja.

Keskiviikon treeneissä oli Tinjan toiveen mukaisesti rintauintia. Verryttelyn jälkeen uitiin taas täysillä. 

- Mentiin 50 metrin matkoja rintaa kiihdyttäen, 50 vaparia ja 150 verrassa selkää. Vasenta jalkaa yritettiin saada kuntoon. Se ei potki samalla tavalla kuin oikea. Mä nousin altaasta, ja Jarkko venytti jalkojani ylöspäin ja koukisti ja tunnusteli miltä ne tuntuivat. Polvi ei suoristu. Sit sain mennä takaisin veteen. Lopputreeneissä jalat alkoivat potkia molemmille sivuille.


Mitä tavoitteellisemmaksi kilpauinti käy, sitä enemmän käytetään aikaa harjoitteluun. Pienellä parauintiryhmällä on tunti ohjattua treeniaikaa kaksi kertaa viikossa. Ohjattu toiminta auttaa ylläpitämään motivaatiota. Se antaa vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun. 

Tämän viikon itsenäinen treenipäivä oli sunnuntai. Päivän teema oli Maltan kisoihin valmistautuminen. Yhteensä uintimatkaa tuli 2325 metriä. Siitä verryttelyä oli 500 metriä. Treeniosuudesta suurin osa oli rintauintia.

- Uin 50 m altaassa kisalajit: rintaa, selkää ja vaparia. Rintauinti vaatii eniten treeniä. Rintauinnissa hengästyttää se, että yrittää ottaa potkut ja käsivedot mukaan ja päästä altaan päästä päähän. Välillä uin rauhallisemmin, kun oli vaikea ohittaa muita. Vasemman jalan potku ei tee oikeaa liikettä. Harjoittelin 25 m altaassa rintauinnin potkuja.

Kaikilla Special Olympics -urheilijoilla ei ole urheiluseuraa. Urheiluseurojen erityisryhmien ohjattu harjoitusmäärä on monesti pienempi kuin muilla urheilijoilla. Kun oman lajin ohjattua harjoitusmäärää ei voi lisätä, voi harjoitteluun lisätä muuta omatoimista liikkumista. Kaikki liikunta kehittää kilpasuorituksissa tarvittavaa voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikunnan lisäämisessä on helppo käyttää mielikuvitusta. Tavoitteisiin tähdätään ilon kautta. 

Uintipäivien välissä Tinjasta oli mukava liikkua ulkona kevätsäässä. Lämpötila oli tällä viikolla melko lämmin. Muutama lämpöaste ei kuitenkaan haitannut ulkoilua. Tiistai-iltana ulkoilu tapahtui suksilla. Laskiaistiistain kunniaksi matkan varrella oli kahvitauko. Hiihtomatkaa kertyi 16,5 km. Sen jälkeen kotona oli vielä lyhyt kuperkeikkaharjoittelu. Tällä kertaa sujui jo helpommin.

- 12 kuperkeikkaa, josta neljä meni nappiin ja kahdeksan pieleen. Hyvin onnistui.

Toinen hiihtopäivä oli lauantaina. Silloin Tinja hiihti auringon paisteessa muutaman lyhyemmän lenkin. Matkaa kertyi vajaa kymmenen kilometriä. Vaativampia mäkiä laskiessaan hän muisti isän neuvon:
- Nyt oli toinen suksi ladulla ja toinen aura-asennossa ladun vierellä, että pysyin pystyssä laskun aikana.

Rintauinnissa Tinjan tavoitteena on parantaa vasemman jalan liikerataa. Rintauinnin potkussa nilkat käännetään ulospäin. Potku edellyttää reisien ja lonkankoukistajien liikkuvuutta. Tinjalla on pienestä saakka ollut reisissä ja pohkeissa lihaskireyttä. Se vaikeuttaa rintauinnin potkuja. 

Ennen sunnuntain uintia jalan avaamista harjoiteltiin matkaluistelulla. Sorsapuiston tekojääradalla oli kaikille avoin jääratavuoro. Sää oli erinomainen ulkoiluun.

- Luistinradalla tuntui kivalta, vaikka meinasin kerran horjahtaa. Kivaa oli luistella matkaa. Harjoittelin luistelussa potkuja ja liukuja sivuille. Se oli kivaa. Vasemman jalan potkua vois treenata myös kotona esimerkiksi ankkakävelyllä kuivaharjoituksena. 


Viikolla oli taas viisi aktiivista urheilupäivää. Mikä sinua motivoi urheilemaan?

- Haluan urheilla, et pysyn liikkeellä ja mieli rauhoittuu.

Mutta ei urheilusta innostunut Tinja unohda lepopäiviä. Lepopäivinä käydään kavereita tapaamassa. Alppihiihdon ja uinnin ryhmistä on tullut uusia kavereita. Heitä tapaa treeneissä.

- Sain kannustavia treenikavereita. On kiva, kun saa tutustua heihin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti