Kisat tulossa - edustussiirto tehty

Tiistaina oli aika ladata uimakortti. Tampereella, kuten joissakin muissakin kaupungeissa, erityisuimarit voivat saada erityisuimakortin. Kortti on tarkoitettu eri tavoin vammaisille ja pitkäaikaissairaille aikuisille henkilöille edistämään omaehtoista uintiharrastusta. Kortilla saa uida puoli vuotta noin 12 kerran hinnalla. 

Tinja käyttää korttia kahtena päivänä viikossa: yhtenä ohjattuna päivänä sekä yhtenä omana harjoittelupäivänä. Kortti on hänelle iso etu. Se mahdollistaa tarvittaessa itsenäiset lisäharjoitukset kisoihin valmistautuessa.

- Erityisuimakortti on uimarille hyväksi. Sillä pääsee puoli vuotta aina uimaan, eikä tarvii maksaa käteisellä.

- Muistakaahan ottaa lisenssit ajoissa, että 2.4. kisaan sitten pääsee osallistumaan, muistutteli valmentaja helmikuun lopulla. Kilpailevien urheilijoiden tulee ostaa Suomen Uimaliiton kilpailulisenssi eli Blue Card. Tinja hankki lisenssin tälle kaudelle jo viime syksynä. Hän tarvitsi sen joulukuussa 2021 Espoon lyhyen radan SM-kisoihin osallistumiseksi. 

Tinja ehti kilpailla kaksi vuotta Brahean Uimareiden edustajana. Ennen sitä hänelle yritettiin löytää uimaseura kotikaupungista. Parauimareille ei ollut silloin ryhmää Tampereella eikä lähikaupungeissa. Tinja halusi silti aloittaa kilpailemisen. 

Kilpailuihin voi ilmoittautua vain uimaseuran kautta. Perhesiteiden vuoksi hän liittyi Brahean Uimareihin. Ilmoittautuminen kisoihin onnistui hienosti, ja Tinja saattoi mennä juuri niihin kisoihin, mihin halusi. Uimista Tinja harjoitteli kahdesti viikossa itsenäisesti, kerran viikossa yksityisen valmentajan kanssa ja pari-kolme kertaa vuodessa Special Olympics -leireillä.

Nykyinen parauimareiden ryhmä Tampereella alkoi tammikuussa. Ryhmän nimen mukaisesti tavoitteena on kilpaileminen. Uimari voi olla useamman seuran jäsen, mutta kilpailuissa hän voi edustaa vain yhtä Uimaliiton jäsenseuraa. Edustusseura määritellään silloin, kun uimari hakee ensimmäisen kerran lisenssiä. 

Tinja olisi voinut jatkaa kilpailemista entisessä seurassa ja treenata uudessa seurassa. Uusi seura kuitenkin toivoi, että hän hakee edustussiirtoa, koska se helpottaa kilpailuihin ilmoittautumista ja kisamaksujen maksamista.

Edustussiirto on maksullinen ja etenkin perustasolla urheileva uimari maksaa maksun itse. Hakemus lähti matkaan maaliskuun alkupuolella. Nyt Tinja edustaa virallisesti TaTUa, ja ensimmäiset kisat uuden seuran edustajana odottavat viikon päästä.

Keskiviikon treenien alussa päätettiin, mitä kukin tulee kisassa uimaan. Tinja lähtee kokeilemaan normaalien kisalajiensa lisäksi rintauintia. Hän toivoo saavansa siitä vertailukelpoisen ajan ennen Maltan kisoja.

Treeneissä uitiin tähän mennessä lyhin matka, 725 metriä. Siitä reilu puolet oli verryttelyuinteja.

- Me uitiin kaks kertaa kisalajit: 50 m vapaauintia, 50 m rintauintia ja 50 m selkäuintia. Katsottiin, miten nopeasti pystyi uimaan, tekemään käännöksen ja maaliintulon. Yritettiin vauhdittaa lajeja ja katsoa, oliko tekniikka kohdillaan. Uinnit tuntuivat todella rankoilta, mut olin tyytyväinen suorituksiin. Ensimmäistä kertaa kolme lajia samana päivänä kisoissa uitavana, niin jännittää miten käy.

Kolme uintia yhden kisapäivän aikana kysyy kuntoa. Selkäuinti on kisojen ensimmäinen laji. Sen jälkeen on pidempi tauko, kunnes kisojen puolen välin jälkeen tulee vapaauinti. Tinjan viimeinen laji, rintauinti, on melko pian vapaauinnin jälkeen. Rintauinti on näistä raskain laji.

- Mä sain tehtäväksi uida omatoimitreeneissä kevyttä matkaa 1075 metriä. Kisojen jälkeen alkaa kunnon uintitreenit. Hiotaan tekniikat kuntoon, suunnitellaan jokaiselle venyttelyt ja kuntosaliohjelmaa.

Itsenäiset uintitreenit toteutuivat lauantaina. Tinja ui hänelle suositellun matkan.

- Treenit menivät hyvin tänään. Treenasin kisamatkoja. Uin 375 metriä 25 metrin altaassa ja kisamatkat 50 metrin altaassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti