Uintitreeniä välineillä ja ilman

Keskiviikon ryhmän uintitreeneissä keskityttiin selkäuintiin. Harjoitusallas on 25 metriä pitkä. Alku- ja loppuverryttelyä oli 375 metriä. Harjoitteluna uitiin 11 kertaa 50 metrin matka selkäuintia lähdöllä ja käännöksellä. 

- Sain ohjeen: älä katso seinään vaan laske käsivedot ja tee käännös. Seinään katsominen hidastaa. Laskeminen aloitetaan lippusiiman kohdalta ennen käännöstä. Kokeilin ja se onnistui: 11-12 käsivetoa ennen käden kosketusta seinään ennen käännöstä. Menen potkien loppuun saakka, sit teen käännöksen. Selän potkut meni hyvin.

Loppuverryttelyssä Tinja halusi uida kaksi uima-altaan mittaa rintauintia. Pienikin harjoittelu auttaa mieleen palauttamisessa. 

- Halusin katsoa, onnistuuko rintauinnin potku. Sain potkut onnistumaan.

Perjantain omissa uintitreeneissä oli taas Maltan uintikisojen lajit: selkä- ja rintauinti. Harjoituksissa oli mukana apuvälineitä. 

- Luin rintauintiin 10 vinkkiä, joiden avulla harjoittelin rinnan potkuja. Vinkeissä oli, että kokeile pullarilla käsivetoja, laudalla potkuja alkuun, ja ota sitten lättärit ja räpylät käyttöön. Hämeenlinnan uintiryhmässä käytin välineitä tekniikan oppimiseen. Tampereella Heidin valmennuksessa kanssa käytin niitä välillä. Sit leireillä uintitreeneissä käytettiin niitä.

  • Pullari on jalkojen väliin laitettava kelluttava apuväline. Se vähentää jalkojen liikettä ja auttaa pitämään lantion ylhäällä ilman potkuja. Kun jalkoja ei tarvitse käyttää, voi keskittyä käsivetojen harjoitteluun. Pullari auttaa kehittämään kestävyyttä. 
  • Lättärit ovat käsiin laitettavat muoviset levyt eli käsiräpylät. Ne tehostavat käsien liikettä. Siksi niitä käytetään käsivetotekniikan harjoitteluun. Lättärien avulla löytää paremmin käsiliikkeiden vetokulman. Ne kehittävät myös ylävartalon ja käsien voimaa. 
  • Uimaräpylät ovat jalkoihin laitettavat apuvälineet. Uimaräpylöiden lavat ovat lyhyemmät kuin sukellusräpylöissä. Niiden avulla saa potkun lähtemään lantiosta saakka. Jos potku ei mene oikein, ei pääse eteenpäin.

- Harjoittelin rinnan käsivetoja pullaria käyttäen ja potkuja lautaa käyttäen. Lättäreitä ja räpylöitä käytin sen jälkeen, kun sain potkut ja käsivedot sujumaan. Niiden avulla saa harjoiteltua oikean tekniikan. Rintauinnissa täytyy keskittyä liukuun, potkun ja käsivetoon.

Tinja käytti välineitä myös kerratessaan keskiviikon selkäuintitreeniä. Räpylöillä uidessa on pakko käyttää potkussa oikeita lihaksia. Ne auttavat myös venyttämään kankeita nilkkoja, koska nilkan liike räpylällä potkiessa on laajempi.

- Yritin saada selkäuintiin tehokkaampia eli enemmän ja nopeita potkuja. Yritin harjoitella niin, ettei polvi koukistu. Harjoittelin myös laskua ennen käännöstä. Nyt alkaa sujua. Uskalsin olla kurkistelematta. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti