Suksitaituruutta ja matkaluistelua

Treeniviikko alkoi ja päättyi talviurheilun parissa. Maanantaina oli jo viides alppihiihdon treenikerta Mustavuoressa. Alkutalvesta tykitetty lumi kestää pientä lämpöä ja auringonpaistetta. Mutta kevättalvella rinteiden pinta haastaa laskettelijaa. Rinteiden jäiset kohdat paljastuvat, ja rinne täyttyy kumpareista.

- Oli jäinen ja luminen rinne. Pehmeä lumi hankaloitti. Siellä oli lumi pöllynnyt kumpareiksi. 

Ensin oli alkuverryttely ja muutama vapaa lasku. Sen jälkeen harjoiteltiin suksitaituruutta. Suksitaituruuteen kuuluivat piruetti, takaperin laskettelu ja yhdensuuntaiseen suksin kääntyminen. Ne vaativat tasapainoa ja kehonhallintaa. 

  • Piruetissa ollaan tasaisesti suksen pohjat maassa. Suksilla ei yhtään kantata. Paino on tasaisesti suksen keskellä. Piruetissa noustaan hieman tavallista laskuasentoa ylemmäs ja käännetään ylävartaloa sekä päätä. Liikkeen suuntaa ohjataan katseella. Sukset seuraavat vartalon mukana. Vaikein kohta on 180 astetta.
  • Takaperin laskiessa perusasento on sama kuin eteenpäin laskiessa. Polvet ja nilkat taipuvat. Liukuminen taaksepäin ja kanttaaminen aloitetaan yhtäaikaa. Liikkeelle lähtiessä käännetään lantiota hitaasti oikealle. Painetaan ja liu’utetaan oikea jalka taaksepäin. Hartiat seuraavat liikettä, ja katse kohdistuu oikean olkapään yli. Paino on oikean suksen päällä. Sen jälkeen käännetään päinvastaiseen suuntaan: lantio vasemmalle, vasen jalka työnnetään taaksepäin, hartiat seuraavat ja katse siirtyy vasemman olkapään yli. Paino siirtyy vasemmalle sukselle.
  • Yhdensuuntaisin suksin luisuvassa käännöksessä molemmat sukset kulkevat käännöksessä rinnan samaan suuntaan. Jalat ovat noin hartioiden leveydellä. Käännöksen alussa keho siirtyy tulevan käännöksen suuntaan. Jalat ja sukset seuraavat perässä.

- Ei onnistunut takaperin laskettelu. Eikä onnistunut piruetin teko oikein. Mutta yhdensuuntaisten suksien käännös meni melko hyvin.

- Pääsin takaperin kääntymään, mut en laskettelemaan alas. Takaperin mennessä meinasin horjahtaa. Kun lähin harjoittelemaan takaperin, käännyin aina oikeinpäin. 

- Piruetissa pitää laittaa painoa jalkateriin ja kääntyä ympäri. Pääsin siinäkin puoliksi eli kääntymään takaperin. Mutta sitten käännyin samaan suuntaan mistä mä tulin etuperin. 

- Kokeilin tehdä kolme lyhyttä käännöstä. Niistä yksi meni liian pitkälle. Muuten sain kääntymään. Sitten piti tehdä kaksi pitkää käännöstä. Ne onnistuivat.

Kuva Ellivuoren kisalaskusta.

Lopuksi oli vielä ratalaskua suurpujotteluradalla. Rata käytiin selostamalla lävitse ennen laskemista. Sen jälkeen rata laskettiin yksin läpi. Toisella laskulla Tinja kertasi ohjeet ja meni valmentajan perässä. Lopuksi sai vielä oli kolme itsenäistä laskua. Ratalasku oli haasteellinen.

- En huomannut uraa, mikä meni radan läpi. Kiersin liian kaukaa kaks punaista tolppaa, vaikka piti mennä välistä. Toisessakin kohti lähdin uralta. Oli pimeää ja tiukka rata. Viimeisellä kerralla meni oikein koko rata. Pelotti vähän.

- Harjoitukset olivat hyvät, vaikka vaikeita asioita olikin. Täytyy vain harjoitella, eikä luovuttaa. Oli mukavaa.

Aamut ovat olleet tällä viikolla viileitä. Sää olisi sallinut viikonloppuna hiihtämisen, mutta Tinja halusi harrastaa yhdessä ystävän kanssa. Siksi he valitsivat luistelun.

Tampereen Sorsapuiston kentällä on talvisin iso avoin luistelualue. 150 x 70 metrin tekojäällä on hyvin tilaa pikaluistelulle. Lauantaina aamupäivällä Sorsapuistossa oli kaikille avoin rataluisteluvuoro. 

- Aurinkoinen sää houkutteli luistelemaan. Sorsapuiston tekojäärata oli hyvässä kunnossa. Luistelin matkaa, kokeilin luistella koko radan ympäri pysähtymättä. Luistelin 11 kierrosta radan ympäri. Harjoittelin potkuja sivuille ja liukuasentoa. Lopuksi harjoittelin vielä makkaroita ja pyörähdyksiä.

Makkaroissa edetään jäällä tekemällä jaloilla ympyräkuvioita. Toiset kutsuvat niitä piparkakuiksi. Polvissa on joustoa. Molempia jalkoja liu’utetaan vuoroin poispäin toisistaan ja sitten takaisin lähelle toisiaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti